Prirodna biljna ulja za negu kože i kose

Da li ste znali da vam uopšte ne trebaju skupe pomade da bi vaša koža bila zdrava i negovana? Prirodna ulja najbolji su proizvodi koje možete priuštiti svojoj koži, noktima i kosi.

Prirodna biljna ulja za negu kože i kose

Najprirodniji način da kožu održite zdravom, hidriranom i mladolikom je da umesto raznih krema i seruma koristite prirodna biljna ulja. Prirodnim biljnim uljima možete rešiti mnoge dermatološke probleme, čistiti i negovati kožu, nokte i kosu i ublažiti znake starenja.

Tajni sastojak skupih pomada je upravo neko prirodno ulje. Zašto onda kupovati kreme ako možete direktno nanositi samo ulje.

Biljna i eterična ulja neguju i hrane kožu zahvaljujući visokom sadržaju nezasićenih masnih kiselina, vitamina, lecitina i flavonoida. Ali treba razlikovati eterična ulja od prirodnih biljnih ulja:

- Eterična ulja se dobijaju destilacijom i vrlo su koncentrovana. Ako se koriste samostalno na koži mogu izazvati iritacije. Eterična ulja imaju veoma male molekule pa se brzo apsorbuju kroz kožu i ulaze u krvotok. Kako bi usporili njihovo delovanje ne nanosimo ih samostalno na kožu već razblažujemo u baznim tj. prirodnim uljima. Neka od eteričnih ulja sadrže toksične sastojke pa je neophodno sprečiti njihov nagli ulazak u krvotok.

- Prirodna biljna ulja se dobijaju iz ploda, semenki ili drugih delova biljaka, najčešće hladnim ceđenjem.Prirodna biljna ulja mogu se u nezi kože, noktiju i kose koristiti samostalno. Ona su blaga ali delotvorna. U aromaterapiji ova ulja se nazivaju baznima jer služe kao baza za dodavanje eteričnih ulja.

Najbolja ulja za negu su:

Kokosovo ulje je najbolje za masnu i aknama sklonu kožu. Bogato masnim kiselinama, deluje antibakterijski, antigljivično i antivirusno. Najširu primenu ima u nezi kose - pakovanja kod suve i ispucale kose, sprečavanje nastanka peruti, stimuliše rast dlake. Umiruje kožu nakon sunčanja, hidrira kožu je i ublažava simptome alergije. Pogodno je i umesto kreme za brijanje ili za umirivanje kože nakon brijanja. Koristi se za negu i omekšavanje kože ruku i zanoktica.

Kantarionovo ulje je blagotvorno za opekotine i prilikom zaceljivanja svake rane na koži.

Arganovo ulje je najbolje za suvu kožu zbog visokog sadrzaja vitamina E, linoleinske kiseline i karotena. Zbog blagog antizapaljenskog i regenerativnog svojstva može se koristiti i za nežnu dečiju kožu.

Maslinovo ulje je poznato po svojim višestrukim blagotvornim svojstvima. Izuzetno je bogato vitaminom A i vitaminom E. Korisno je za suvu kožu kojoj daje mekoću i sjaj.

Bademovo ulje je korisno za kožu žena koje doje, brzo oporavlja suvu i ispucalu kožu, bogato je hranljivim materijama i vitaminom E. Ovo se ulje inače jako dobro apsorbuje kroz kožu i često se koristi u farmaceutskoj industriji za proizvodnju raznih krema.

Kakao buter veoma je blagotvoran za kožu i za kosu, kao i za celokupno zdravlje, zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata. Koristi se i za smanjivanje bora i pospešuje hidrataciju kose.

Ulje od susama pogoduje suvoj koži i problemima kao što su psorijaza i ekcemi. Zahvaljujući bogatstvu proteina, ono učinkovito hrani i jača kosu.

Ulje groždja i avokada pomešanog sa morskom solju i nekoliko kapi eteričnog ulja od grejpfruta odlično je sredstvo u borbi protiv celulita. Ulje avokada su pravi spas za suvu kožu. Ulje groždja deluje i antialergijski, a može se koristiti kod masne i osetljive kože. Ulje grožđanih semenki svojim masnim kiselinama reguliše proizvodnju loja.

Palmino ulje je karakteristične crvene boje i sadrži vitamine A i C kao. Što je ulje crvenije, sadrži više beta karotena koji je izvor vitamina A. Ovo ulje je jedan od baznih sastojaka za proizvodnju krema u kozmetičkoj industriji.

Odaberite prirodno biljno ulje za negu kože i kose i nećete se pokajati, Povoljnije je od krema i kupljenih maski, primena je raznovrsna i efekti bolji nego kod standardne nege kremama i balzamima.

Podeli na Facebook-u

ključne reči: ulja ulja za kozu prirodna ulja biljna ulja nega koze etericna ulje ulja za kosu