Najbolja eterična ulja za proširene vene

Proverite kako na prirodan nacin mozete ublaziti tegobe kod prosirenih vena. Eterična ulja nisu čudesan lek za proširene vene, ali mogu pomoći u prevenciji i ublažavanju simptoma.

Najbolja eterična ulja za proširene vene

Varikoza je najčešće posledica slabe venske cirkulacije, koja je najčešće postoji genetska predispozicija, a da li ce se proširene vene javiti zavisi od načina života. U bilo kom delu tela može doći do proširenja vena, površinskih i dubinskih, ali se najčešće one javljaju na nogama i stopalima, jer su najudaljeniji od srca i trpe najveći pritisak.

Simptomi koji su najčešće prisutni su: osećaj težine i napetosti u nogama nakon dužeg stajanja, svrab na koži, pojava noćnih grčeva u nogama, otok u predelu stopala i skočnih zglobova i bol u nogama, osećaj napetosti i umora u nogama, žarenje, peckanje, bockanje, te osećaj stalnog nemira u nogama (tzv. restless leg syndrome). Ovo su početni simptomi koji se mogu ublažiti ili ukloniti melemima, gelovima, i uljima. U trećem i četvrtom stadijumu može biti prisutna promena boje kože iznad vena kao i mestimična promena boje same vene, a može doći i do razvoja rana na nogama takozvanih venskih ulkusa ili cak tromboze i tromboflebitisa, a time postaju i ozbiljna komplikacija i zdravstveni problem.

Obavezno se treba obratiti lekaru i pratiti njegove savete i uputstva.

Ukoliko znate da imate genetsku predispoziciju za pojavu proširenih vena, ili ukoliko primetite znakove početka ovog poremećaja, potrebno je promeniti neke životne navike i započeti sa primenom prirodnih preparata koji će vam olakšati tegobe i sprečiti dalje širenje i napredak bolesti.

Za prevenciju i ublazavanje simtoma mogu se koristiti etarska i prirodna ulja, naravno u dogovoru sa vasim lekarom. Eterska ulja nikada ne treba nanositi nerazređena na kožu jer mogu da izazovu iritaciju i alergijske reakcije. Najbolje je mešati ih sa baznim uljima (bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo, jojoba ulje, avokado...).

Upoznajte se sa pravilnom primenom eteričnih ulja kako bi njihova primena bila bezbedna i svrsishodna.

Eterično ulje čempresa (Cupressus sempervirens) podstiče cirkulaciju i jedno je od najboljih ulja za negu vena, kao i za prevenciju nastanka proširenih vena. Poznati limfotonik i venotonik, eterično ulje čempresa podstiče izbacivanje viška vode iz tela, učvršćuje slabo vezivno tkivo, poboljšava cirkulaciju. Pomešajte do 30 kapi eteričnog ulja sa 50 ml baznog ulja. Nežnim pokretima umasirajte u područje zglobova, oštećenih vena ili kapilara.

Eterična ulja grejpa, limuna i limunove trave poboljšavaju limfni tok, a uz to predstavljaju i snažan diuretik, što znači da potiče izbacivanje suvišne vode iz organizma. Ulje od limuna se preporučuje jer smanjuje pucanje kapilara i preventivno deluje na nastajanje novih.

Eterično ulje mente lagano hladi i njeguje kožu te blago potiče cirkulaciju. Ne nanosi se direktno na kožu već ga treba pomešati sa nekim biljnim uljem (bademovim, kokosovim, maslinovim...).

Eterično ulje tršlje (Pistacia lentiscus L. Anarcadiaceae). Francuska škola aromaterapije otkrila je eterično ulje tršlje kao jedan od najboljih venotoničnih eteričnih ulja koje je nezamenjivo u lečenju svih oblika problema s venama, bolnih i umornih nogu, zastoja limfe te hemoroida.

Eterično ulje geranija podstiče kontrakciju krvnih sudova, što je vrlo važno u prevenciji i ublažavanju simptoma proširenih vena.

Eterično ulje bosiljka, cimeta i cedrovine potiče cirkulaciju krvi i kontrakciju krvnih sudova.

Eterično ulje đumbira podstiče cirkulaciju krvi i razređuje krv. To olakšava njen protok i sprečava stvaranje otoka krvi u nogama i stopalima. Eterično ulje stolisnika ublažava hroničnu upalu u krvnim sudovima što je jedan od faktora rizika za nastanak proširenih vena.

Podeli na Facebook-u

ključne reči: ulja etarska ulja biljna ulja etericna ulja prosirene vene varikoza slaba cirkulacija cirkulacija u nogama varikozne vene