Kako koristiti eterična ulja za proširene vene

Saznajte kako da pravilno primenite eterična ulja u otklanjanju i ublažavanju simptoma proširenih vena.

Kako koristiti eterična ulja  za proširene vene

Jedan od najpopularnijih načina lečenja varikoznih vena je aromaterapija, tj. primena eteričnih ulja. Mnoga od njih imaju blagotvorno dejstvo na krvne sudove, a koja su najbolja procitajte ovde. Etarska ulja mogu se koristiti i samostalno (u baznom ulju) i kao deo uravnoteženih smesa, idealno nadopunjujući jedna druge. Kako možete pravilno koristiti eterična ulja? Obloge, masaže i kupke su neki od načina za prevenciju i ublažavanje simptoma proširenih vena.

Obloge sa eteričnim uljima

Sa eteričnim uljima možete praviti hladne obloge koji će ublažiti bolove i osećaj trnjenja:

- U litar hladne vode dodajte 5 kapi eteričnog ulja čempresa. Namočite gazu i držite na zahvaćenom mestu nekoliko minuta. Ovo radite svaki dan u večernjim satima. Dok držite oblog, noge podignite iznad nivoa srca kako biste podstakli protok krvi prema srcu.

- Hamamelis (američka leska) je jedan od najboljih lekova za razne kožne bolesti, uključujući i otečene vene. Sadrži tanine i ulja koja obnavljaju strukturu vena. Uzmite parče tkanine ili komad vate i potopite u hamamelis. Ostavite vatu na pogođenim delovima 10-15 minuta. Ponavljajte 2-3 puta dnevno mesec dana dok ne primetite pozitivne rezultate.

Kupke sa eteričnim uljima

Eterična ulja možete koristiti i za pripremu kupki. Ako su se proširene vene javile na stopalima i zglobovima, onda je najbolje noge svaki dan potapati u kupki s eteričnim uljima. Pomešajte litar tople vode i 20 kapi eteričnog ulja čempresa. Umočite noge i držite ih nekoliko minuta. Ako osećate bolove u nogama, pomešajte 15 kapi eteričnog ulja čempresa i 5 kapi eteričnog ulja bosiljka.

Masaža eteričnim uljima

Masaža eteričnim uljima može učiniti čuda po pitanju ublažavanja simptoma proširenih vena. Napravite svoju kombinaciju ulja i drzite je u staklenoj bocici. Masirajte prema srcu kako biste potaknuli protok krvi prema srcu. Započnite od stopala i masirajte prema gore.

Dodatni saveti za osobe sa proširenim venama

Savetuje se naizmenično tuširanje potkolenica i stopala toplom i hladnom vodom 5-10 minuta i uvek završiti hladnom vodom. Ovakve promene temperature naizmenično dovode do vazokonstrikcije i vazodilatacije tj. skupljanja i širenja vena pa na taj način mogu uticati na jačanje elasticiteta zida vena kao i poboljšanja cirkulaciju. Izbegavajte tuširanje jako toplom vodom, a ako ste ljubitelj sauna ili toplih kupki, obavezno se posle tuširajte hladnom vodom.

Koristite četku za suvo četkanje tela kako biste poboljšali limfni tok.

Dobro se informišite koja su najbolja etarska ulja za proširene vene.

UPOZORENJE:

Pravilnom upotrebom etarskih ulja ne javljaju se nikakve štetne posledice. Preporučuje se da trudnice, dojilje i deca mlađa od 6 godina koriste etarska ulja samo uz savet lekara. Ne koristiti na osetljivoj koži jer može izazvati iritaciju. Ne nanositi direktno na kožu i sluzokožu. Nije za oralnu upotrebu. Eterična se čuvaju zaštićena od svetlosti i toplote, van domašaja dece. Pre upotrebe eteričnog ulja na koži ispitajte reakciju kože: kapnite kap eteričnog ulja na pregib lakta i pričekajte. Ukoliko se javi crvenilo, peckanje ili osip, eterično ulje ne koristite na koži.

Podeli na Facebook-u

ključne reči: ulja etarska ulja biljna ulja etericna ulja prosirene vene varikoza slaba cirkulacija cirkulacija u nogama varikozne vene