Kako se koristi propolis

Saznajte kako se to koristi propolis i iskoristite njegova cudotvorna svojstva!

Kako se koristi propolis

Nakon temeljnih hemijskih, farmakoloških i kliničkih ispitivanja, u mnogim zemljama počela je i masovna proizvodnja raznih preparata od propolisa koji se naročito koriste u stomatologiji, dermatologiji, ginekologiji, lekovitoj kozmetici i drugim granama medicine.

Propolis ima sledeća svojstva: bakteriološko, antivirusno, biostimulativno i

lokalno - anestetičko.

UPOTREBA PROPOLISA

Propolis se može naći kod pčelara:

* u prirodnom stanju – kao smola

* rastvoren u etil alkoholu

* pomešan sa raznim uljima – maslinovim, ricinusovim, suncokretovim…

* pomešan sa voskom

* pomešan sa vazelinom ili lanolinom

◘ Propolisna smola se stavlja u tankom sloju – spolja, direktno na obolela mesta, ranu, povredu… tako što se prethodno malo zagreje. Takođe, kod problema sa sluzokožom, mala kuglica (veličine čiode) se žvaće i otapa u ustima.

◘ Koncentracija rastvora propolisa zavisi od njegove čistoće – što, opet, zavisi od načina uzimanja iz košnice.

◘ Najčešće je propolis u upotrebi u vidu propolisnih kapi (rastvor propolisa u alkoholu ili eteru). Pre svega ove kapi imaju širu primenu u lečenju više oboljenja zbog svojih baktericidnih svojstava.

◘ Veoma je važna prava doza propolisa prilikom njegove upotrebe.

◘ U manjim koncentracijama, on predstavlja antioksidaciono sredstvo, a u većim – ima kontra efekat.

◘ Dnevna preporuka je jedna kap po jednoj godini starosti, a maksimalno do 30 kapi. Propolisni rastvor se najčešće ukapava u čaj, u kašičicu meda, u sok ili drugi napitak.

◘ Preporuka za korišćenje propolisa kod dezinfekcije usne šupljine: sa jednim gutljajem vode uzeti pet kapi rastvora propolisa, mućkati u ustima do jedan minut, a potom progutati ili ispljunuti.

◘ Udisanje isparenja propolisa je odlično za malu decu koja ne mogu da koriste alkoholni rastvor. Na pamučnu gazu, veličine papirne maramice, ukapati 30-ak kapi i ostaviti na kratko da ispari alkohol. Potom staviti gazu kraj dečjeg uzglavlja, dok mališan spava, ili kao «masku» za lice kod starije dece.

Postoji još primera za upotrebu propolisa:

● Zamrznut propolis samleti u prah, pa ga pomešati sa: maslinovim uljem (mazati kod ekcema, piti u kapima za imunitet), ili sa suncokretovim uljem (mazati na rane od rendgenskih zraka) ili sa ricinusovim uljem (mazati postoperativne rane)…

● 20 kapi 20-oprocentnog rastvora propolisa ukapati u vruć čaj od kamilice – za inhalaciju (8-10 minuta, tri puta na dan).

● 10-oprocentni alkoholni rastvor propolisa koristiti za dezinfekciju ruku.

● Mešavina meda i propolisa se preporučuje kod upale krajnika, bronhijalnih bolesti…

● Mešavina propolisa i polena je dobra u slučaju gastritisa i čira na želucu (popuštanje bola, zarastanje rana i formiranje novog tkiva).

Podeli na Facebook-u

ključne reči: propolis med lekovitost propolisa prirodni antibiotik upotreba propolisa med kao lek