Da li je aktivni ugalj zaista čudotvoran za vašu kožu

Aktivni ugalj ima zaista široku primenu. Preparati za kožu, kosu i zube sa aktivnim ugljem postali su popularni među damama čim su se pojavili, posebno maske za lice za otklanjanje nečistoće i sredstva za izbeljivanje zuba.Ipak, pored lekovitih svojstva ovog čudotvornog praha treba biti svestan i njegovog lošeg dejstva.

Da li je aktivni ugalj zaista čudotvoran za vašu kožu

Medicinski aktivni ugao je mineral koji ima blagotvorno dejstvo i raznovrsnu upotrebu u nezi lica i tela. Dobija se od kore kokosovog oraha ili bambusa, koje se zagrevaju na visokim temperaturama. Nema nikakav miris niti ukus, ali ga zato karakteriše izrazito tamna boja. Aktivni ugalj je sastojak koji može očistiti telo od toksina, sprečiti probleme sa stomakom, pa čak i očistiti i umiriti lice od iritacija i bubuljica i izbeliti zube.

U kozmetičkoj industriji najčešće se primenjuje za:

Izbeljivanje zuba

Aktivni ugalj u prahu je izvrstan izbeljivač zuba pored toga što održava zdravu pH vrednost u ustima. Malo praha iz kapsule aktivnog uglja pospete na četkicu za zube i dva puta nedeljno ovom smesom vode i aktivnog uglja trljajte zube. Ili kupite gotove paste za zube ili četkice koje sadrže u sebi ovaj sastojak.

Dubinko čišćenje lica Aktivni ugalj kožu savršeno čisti, a ne isušuje je. Ukloniće sa vašeg lica čak i najtvrdokorniju šminku. Deluje kao eksfolijans, ukljanja mrtvu kožu i ostavlja je savršeno mekanom i glatkom. Budući da ima antibakterijsko, antivirusno i antigljivučno dejstvo, aktivni ugalj je sjajan za čišćenje i detoksifikaciju lica. Ukoliko imate problem sa upornim mitiserima maska od aktivnog uglja će to sigurno rešiti. Pored toga što će izvući mitisere, očistiće pore i koži povratiti prirodnu vlažnost. Maske od aktivnog uglja za lice pomažu u čišćenju pora.

Dubinsko čišćenje skalpa i kose

Dodavanjem malo aktivnog uglja u šampon može učiniti čuda za vašu kosu, dubinsko je očistiti i ukloniti suvišne masnoće sa kose i kože glave. Dodajte jednu kašičicu aktivnog uglja vašem šamponu i primetićete rezultate već nakon prvog pranja.

Ukoliko želite “domaću” verziju crne maske koja će vam pomoći u čišćenju pora, pomešajte dve kašičice gline u prahu sa pola kašičice aktivnog uglja, jednom kašičicom jabukovog sirćeta i kašičicom vode. Ili pomešajte po jednu malu kašiku bentonit gline u prahu i aktivnog uglja u prahu, ½ male kašike sirovog meda, 2 male kašike vode i 1 kap lavandinog esencijalnog ulja. Sve dobro promešajte i nanesite na lice. Sačekajte 10 minuta i isperite je mlakom vodom.

Stručnjaci upozoravaju da preterana upotreba aktivnog uglja kako u ishrani tako i u kozmetici moze imati suprotan, negativan efekat. Ako se aktivni ugalj uzima da bi se pročistio organizam, on će uzeti ono što nije i ono što je dobro u organizmu. Dakle, on uzima i hranjive sastojke i minerale koji su nam korisni.

Podeli na Facebook-u

ključne reči: aktivni ugalj detoks crna maska lice zubi pasta za zube ugalj dubinsko čišćenje