Najbolji prirodni izvori kolagena u hrani

Postoji više namirnica koje su bogate kolagenom, a to su uglavnom namirnice bogate proteinima. Iako se tu prvenstveno radi o namirnicama životinjskog porekla, ima i namirnica biljnog porekla koje su bogate proteinima ili podstiču sintezu kolagena.

Najbolji prirodni izvori kolagena u hrani

Da biste usporili vaš proces starenja, smanjili pojavu bora na licu, zategli vašu kožu i kosi dali sjaj, potrebno je da unosite hranu bogatu kolagenom.Glavni izvori kolagena su belančevine, uključujući govedinu, piletinu, ribu i jaje, školjke.

Kolagen u govedini: Goveđi kolagen se dobija najviše iz kože, kostiju i mišića. Izrađen je uglavnom iz tipa 1 i 3 kolagena, što je dobro uklopljeno s obzirom da su to najcenjenije vrste stvorene i pronađene u ljudskom telu. Veoma je bogat izvor glicina i prolina, i stoga je govedina korisna za proizvodnju kreatina, izgradnju mišića i pomaže telu da stvara svoj vlastiti kolagen.

Pileći kolagen: Tip kolagena koji je najbrojniji u pilećem kolagenu je tipa 2, što je najbolje za izgradnju hrskavice. To ga čini korisnim za zdravlje zglobova, pogotovo jer ovaj izvor takođe daje hondroitin sulfat i glukozamin sulfat – od kojih oboje imaju značaj protiv starenja.Većina dodataka koji sadrže kolagen obično koriste pileći kolagen i osiguravaju tip 2.

Kolagen u ribi: Otkriveno je da se kolagen dobijen iz riba lako apsorbuje i osigurava uglavnom tip 1 kolagena, s aminokiselinama glicin, prolin i hidroksiprolin. Budući da se tip 1 može naći u celom telu, konzumiranje više ribljeg kolagena povezano je s prednostima za zglobove, kožu, vitalne organe, krvne žile, probavu i kosti. Hidroksiprolin je potreban za stabilnost kolagena i nastaje modificiranjem normalnih aminokiselina prolina nakon izgradnje kolagena. Ova reakcija takođe zahteva vitamin C (kako bi pomogao u dodavanju kiseonika), zbog čega nedostatak vitamina C može uzrokovati abnormalnosti u količini kolagena.

Kolagen u jajima: Kolagen jaja, pronađen je u ljusci, kao i u belancetu jajeta, uglavnom sadrže kolagen tipa 1. Ona takođe ima tip 3, 4 i 10, ali daleko najviše tipa 1, baš kao i ljudsko telo (otprilike 100 puta više tipa 1 od tipa 4). On daje glukozamin sulfat, hijaluronsku kiselinu i različite aminokiseline koje imaju prednosti za izgradnju vezivnog tkiva, isceljuju rane, pomažu izgradnju mišićne mase i smanjenju bol kod ukočenosti.

Za vegetarijance i vegane se preporučuje koštunjavo voće. Ili unos zelenog povrća(kelj, kupus, spanać), jer ova hrana stimuliše proizvodnju kolagena.

Podeli na Facebook-u

ključne reči: kolagen ishrana kolagen prirodni izvor kolagen suplementi