Aloe vera - eliksir zivota i rajski blagoslov

Saznajte zbog čega naučnici Aloe veru smatraju kraljicom lekovitih biljaka, koja je njena primena i dokazana pozitivna dejstva na ljudski organizam.

Aloe vera - eliksir zivota i rajski blagoslov

Aloe vera ima jedinstveni sastav i lekovita svojstva koja sve više iznenađuju naučnike. Ovu biljku su stari Egipćani nazivali "biljka besmrtnosti", a kod Amerikanaca je poznata kao "Wand of the Heaven" (nebeski štapić). Latinska reć Aloeh znači „izuzetno gorka materija“ što ukazuje na žutu tečnost, odnosno mleko gorkog ukusa koje Aloe vera sadrži u listovima. Njeni cvetovi su žute i crvene boje.

Glavna vrednost Aloe su njen gel i sok koji ima antivirusne, antibakterijske, antioksidativne, laksativne, antiupalne, antidijabetičke te antialergijske učinke na zdravlje ljudi.

Aloe vera čudesno deluje na kožu: pomaže kod opekotina, uboda insekata, alergijskog osipa, akni, ranica, ekcema itd. Ova izuzetna biljka sprečava rast bakterija i gljivica i ubrzava regeneraciju celija. Upravo zbog toga aloe vera tako uspešno sprečava kožne probleme i ubrzava proces zarastanja rana. Osim za spoljasnju upotrebu, aloe veru koristimo i za unutrašnje lečenje, u vidu sokova i čajeva. Kod unutrašnje primene, aloe vera ublažava smetnje kod varenja, gorusicu, čireve, hemoroide, urinarne infekcije, kolitis, probleme s prostatom, reumu i artritis. Ova biljka ima široki spektar delovanja, zbog toga se primenjuje za lečenje i prevenciju mnogih bolesti.

List aloe vere sadrži preko 240 hranjivih i lekovitih sastojaka, uključujući vitamine, minerale, enzime, šećere, lignin, saponine, sterole, aminokiseline, salicilnu kiselinu itd.

Aloe vera sadrži 19 od 20 poznatih aminokiselina, koje su potrebne našem organizmu.

Ljudski organizam može da proizvede samo 12 od 20 aminokiselina. Ostalih 8 telo ne može stvoriti i potrebno ih je unositi sa hranom. One su poznate kao esencijalne aminokiseline.

Aminokiseline su važni elementi, koji ucestvuju u izgradnji proteina i mišićnog tkiva.

Aloe vera sadrži 8 vrsta enzima, koji pomažu u razgradnji šećera i masnoća iz hrane.

Visok sadržaj salicilne kiseline u aloe veri - prirodnog sredstva protiv bolova, takođe ima ianti-upalna i anti-bakterijska svojstva. Aloe vera ima snagu aspirina, ali deluje na blagi način i nema nepoželjnih posledica za zdravlje.

Sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E, folnu kiselinu.

Iz lišća aloe vere se dobija poseban sastojak, koji se zove Acemannan. Acemannan je polisaharid koji ima antivirusna i imuno-stimulirajuća svojstva. Acemannan igra važnu ulogu u organizmu, stimulišući makrofage da stvaraju interferon i interleukin, koji zaustavljaju rast virusa. Makrofage duboko čiste organizam i uništavaju manje čestice toksičnih metala i tumora. Acemannan takođe podmazuje zglobove i štiti zidove creva od "leaky gut" sindroma.

Zbog svega navedenog smatra se da je ova biljka hranljiva za svaku ćeliju u čovekovom organizmu.

Podeli na Facebook-u

ključne reči: aloe vera lekovite biljke aloe vera gel aloe vera sok aloe vera sastav