Zašto treba koristiti šampone bez sulfata

Sjaj i vitalnost koji je kosa izgubila mogu da se vrate uz malo truda i promene navika. Šamponi bez sulfata su uglavnom postali popularni u poslednjih par godina, a sulfat je proglasen glavnim neprijateljem zdrave kose.

Zašto treba koristiti šampone bez sulfata

Nije lako pronaći šampon bez štetnih sastojaka, bez sulfata, boja, parabena, silikona, parafina i ostalih sastojaka koji mogu potencijalno biti štetni. Sulfati mogu imati vrlo uočljiva loša dejstva po kosu i kožu glave, jer mogu izazivali svrab, bubuljice, iritaciju, perut. Sulfati isušuju dlaku i kožu, uništavaju strukturu kose i remete ravnotežu proizvodnje subuma na koži glave.

Sulfati su jaki deterdženti dobijeni na bazi mineralnih soli koje sadrže sumpor. Oni su površinski aktivne materije – molekuli čiji jedan deo privlači vodu, a drugi ulje. Najčešće korišćeni sulfati u šamponima za kosu su sodium laureth sulphate, sodium lauryl sulphate, ammonium lareth sulphate and myreth sulphate. Uloga sulfata u sredstvima za čišćenje kose i kože je da - prave sapunicu. Pena ima sposobnost da podigne prljavštinu sa površine kože i kose i time je čišćenje efikasnije. Sulfati su odlični čistači masti i prljavštine, ali uz prljavštinu oni skidaju i prirodna ulja iz kose.

Trebalo bi izbegavati šampone na bazi sulfata:

- ukoliko imate bilo kakav problem sa kosom ili kožom glave

- ukoliko bojite kosu

- ukoliko ste radili bilo kakav tretman na bazi keratina, trajno ispravljanje i zaglađivanje kose

- ukoliko zelite da oporavite kosu

- ako imate kovrdžavu kosa, jer će se ona više elektrisati i biti neukrotiva upotrebom šampona na bazi sulfata.

Kako da pravilno koristite šampone bez sulfata?

- Temeljno pokvasite kosu pre nanošenja šampona bez sulfata. Ukoliko kosa nije potpuno natopljena vodom proizvod se teško nanosi na kosu i raspoređuje po istoj.

- Koristite manje proizvoda nego što mislite – većina ljudi očekuje da šampon peni, a kada se to sa preparatom bez sulfata ne desi uglavnom dodaju još. Međutim, šampon bez sulfata inače ne peni ali temeljno uklanja nečistoće te stoga nema potrebe za dodavanjem šampona.

- Dodajte više vode umesto više proizvoda – ako ne uspevate da postignete penu, umesto dodavanja još preparata dodajte vode. Voda će pomoći da se preparat aktivira i ravnomerno nanese.

- Šamponirajte kosu dva puta – Bez pene teže je odednom oprati sve prljavštine i masnoće iz vaše kose. Primetićete da preparat prilikom drugog šamponiranja više peni.

- Temeljno isperite kosu – obevezno operite detaljno kosu jer u suprotnom imaćete utisak da Vam je kosa teška.

- Nakon šampona koristite regenerator – gotovo 100% regeneratora je bez sulfata jer oni nisu neophodan sastojak za regenerator.

Podeli na Facebook-u

ključne reči: šampon šampon bez štetnih sastojaka šampon bez sulfata sulfati zdrava kosa oporavak kose