Prirodni sirup od bobica zove

Bobice zove sadrže antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge lekovite materije koje deluju antivirusno, antibakterijski i diuretski. Zbog toga će sirup od bobica zove biti vredan sadržaj svake kuhinje, naročito kada dođe sezona prehlada i gripa, ali i kada vas muče zatvor, slabost, neuralgija, pa i stres.

Prirodni sirup od bobica zove

Zova je lekovita biljka, čije bobice sadrže vitamine C i E, antioksidanse, flavonoide, terpene i druge lekovite materije koje deluju antivirusno, antibakterijski i diuretski.

Bobice dozrevaju u septembru, a od tih zdravih, tamnoplavih plodova pripremaju se džem, voćni prah, liker, vino, ali možda je najpopularniji sirup.

Odličan je u borbi sa prehladom i gripom i rešava probleme sa zatvorom. Osim toga pomaže u borbi sa stresom i slabošću, kao i protiv jakih bolova u području živca, takozvana neuralgija nerava.

Sastojci:

1 kilogram zrelih bobica zove

1 litra vode

0,75 kilograma šećera

2 cm svežeg korena đumbira

sok i korica od jednog limuna

0,5 kilograma domaćeg meda

Priprema:

Bobice prelijte vodom i stavite da kuvate. Nakon 15 minuta kuvanja, sklonite ih s vatre, dodajte šećer, narendani đumbir, te sok i narendanu koricu limuna.

Poklopite i pustite da odstoji 30 minuta, a zatim procedite kroz sito. Proceđeni sok zagrejte do ključanja, dodajte med, dobro promešajte i dok je još topao, ulijte ga u čiste staklene flaše. Sirup čuvajte na hladnom i mračnom mestu (može i u frižideru) te koristite kao sirup za razređivanje.

Bobice zove ne smeju nikada da se jedu sirove jer su toksične i mogu da izazovu trovanje. Termičkom obradom toksičnost bobica se u potpunosti uništava, pa je sirup od bobica potpuno siguran za konzumaciju.

Izvor: Zadovoljna.hr

Podeli na Facebook-u

ključne reči: zova sirup recept imunitet zdravlje lekovitost