Tri ključna faktora za jačanje imuniteta

Saznajte koji su vodeći faktori koji utiču na naš imuni sistem i kako da podignemo naš imunitet i pojačamo imuni odgovor organizma.

Tri ključna faktora za jačanje imuniteta

Jačanjem imunog sistema štitite organizam štetnih patogena, kao što su virusi, bakterije, gljivice, paraziti i ostali mikroorganizmi. Jačanjem imuniteta smanjujete mogućnost nastanka mnogih bolesti kao i tumora jer jak imuni sistem uništava svaki patogen.

Za jačanje imuniteta organizma su posebno važna tri faktora:

1. Promena životnih navika

2. Pravilna ishrana

3. Upotreba odgovarajućih suplemenata za jačanje imunog sistema

PROMENA ŽIVOTNIH NAVIKA

Da bi funkcionisao na pravi način, imunološkom sistemu neophodni su mu ravnoteža i sklad. Briga o fizickom i psihickom zdravlju kroz redovnu fizičku aktivnost i zainteresovanost za sopstveni rast i razvoj, za unapređenje svog psihičkog funkcionisanja, emocionalnog stanja i komunikacije sa drugima, smanjenje stresa, itd. Osim toga, veoma je važan i kvalitet sna, te je svakako preporuka da se ranije ide u krevet, odnosno pre ponoći, s obzirom na to da se organizam u tom periodu najbolje i najlakše regeneriše i odmara.

PRAVILNA ISHRANA

Dok vitamin i suplementi mogu pomoći da se popune praznine u načinu ishrane, najbolji način da dobijete glavne nutritiente je iz hrane. Vaše telo apsorbuje i koristi vitamin i nutritiente mnogo bolje kada dolaze putem ishrane. Jak imunitet može se postići i raznovrsnom i izbalansiranom ishranom.

Izbegavanjem loših navika u ishrani može vam biti jedan od ključnih faktora za jačanje imuniteta.

Unos vode pomaže poboljšanju imunog sistema. Voda pomaže telu da proizvodi limfu koja nosi bela krvna zrnca i ostale ćelije imunog sistema. Pokušajte da izbegnete pića od kojih možete da dehidrirate kao što je kafa. Takođe, pokušajte da jedete hidratantniju hranu kao što je krastavac, celer ili lubenica.

Upamtite -ve što jedete ili će ojačati ili oslabiti vaš imunološki sistem, tako da je ishrana ključ njegove efikasne funkcije.

SUPLEMENTI

Dodaci ishrani su odlična stvar za one koji razmišljaju kako ojačati imunitet. Danas se na našem tržištu se može naći veliki broj različitih suplemenata koji dolaze u vidu pilula ili praškova, a koji služe kao dodatak ishrani i predstavljeni su kao odlični saveznici za poboljšanje imuniteta.

1. Određeni vitamini

VITAMIN C je najjveći buster imunog sistema. Ustvari, manjak vitamina C nas čini osetljivijim na bolesti. Hrana bogata vitaminom C uključuje paprike, pomorandže, grejfut, jagode, spanać, brokoli i karfiol. Dnevni unos vitamina C je od presudnog značaja za dobro zdravlje zato što ga telo ne proizvodi i ne skladišti. Dobra vest je da vitamin C postoji u velikom broju namirnica tako da većina ljudi ne mora da uzima suplemente vitamina C, osim ukoliko doktor to ne savetuje.

VITAMIN B6 je od vitalnog značaja za podršku biohemijskim reakcijama u imunom sistemu. Namirnice bogate vitaminom B6 su piletina i hladna riba kao što su losos i tunjevina. Vitamin B6 takođe, postoji u zelenom povrću.

VITAMIN E uspešno doprinosi poboljšanju celog imunološkog sistema i pomaže mu da se bori protiv slobodnih radikala i tako spreči nastanak bolesti. Nalazi se u orasima, semenkama i spanaću.

2. Digestivni enzimi i probiotik

Digestivni enzimi mogu vam pomoći da adekvatno razložite hranu, te neće doći do nadutosti nakon obroka i grčeva (za grčeve tražiti digestivne enzime koji imaju lipaze, amilaze i proteaze). Probiotici će osigurati da vaše telo apsorbuje onoliko hranljive materije iz hrane koje može pomoći vašem imunom sistemu. Održavanje zdravih ćelija unutar tkiva koje čine vaše prepreke za prodor patogena, uključujući vaš gastrointestinalni trakt, od vitalnog je značaja za optimalno zdravlje.

3. Magnezijum i cink

Vitamini jesu hranljivi superheroji o kojima svi pričaju, ali i minerali zaslužuju jednak udeo u ovoj priči o imunitetu, posebno magnezijum i cink. U poslednjih 100 godina hranom unosimo sve manje i manje količine magnezijuma. Nekada je samo jedan dnevni obrok sadržao potrebne količine, a danas ga ima samo u tragovima. Jedan od glavnih uzroka je taj što ga zbog zagađenja ima manje u tlu i hrani koju jedemo. Cink se koristi u prevenciji prehlada i gripa ili kod hroničnih infekcija, jer podstiče imuni sistem i ima antioksidativnu ulogu.

Podeli na Facebook-u

ključne reči: jačanje imuniteta jačanje imuniteta kod dece imunitet zdravlje imunitet tablete najbolji preparati za jacanje imuniteta podizanje imuniteta prirodni preparati