Vitamin E za zdraviju kožu

Prema stručnjacima, vitamini C i E su dva najvažnija vitamina za zdravu kožu. Saznajte kako vitamin E može da učini čuda za vašu kožu.

Vitamin E za zdraviju kožu

Vitamin E potpomaže celokupnom zdravlju tako što poboljšava cirkulaciju, rad mišića, podmlađuje kožu i strukturu kose, a što je najvažnije, poboljšava imuni sistem i odbranu organizma od infekcija. Pošto naš organizam ne proizvodi vitamin E, jedini način da ga unesemo jesu ishrana i suplementi ili nanošenje na površinu kože pomoću kreme, losiona i seruma.

Vitamin E u hrani

Namirnice bogate ovim vitaminom su: nerafinirana biljna ulja – maslinovo, kukuruzno, suncokretovo, laneno, susamovo i ulje klica žitarica, žuto obojene masti (karotinoidi; kao i vitamin A i D), integralne žitarice, klice (pšenicne, kukuruzne itd.), suncokretovo seme, pamucno seme, ovseno (zobeno) brašno, jaja, avokado, paprike, tamno zeleno povrće, spanać, mahunasto povrće, orasi, lešnici, bademi, kikiriki, riba, meso (krtina), džigerica, detelina (sveža i suva), mladi grašak, slatki krompir.

S obzirom na to da je vitamin E rastvorljiv u mastima, najbolje se iskorišćava u kombinaciji s njima. Termički je otporan. Ako se odlučite za vitamin E u obliku suplementa onda je najbolje izabrati na bazi biljnih ulja u obliku kapsule i to u toku jela jer se tako najbolje iskorišćava.

Vitamin E u kozmetici

Osim uzimanja vitamina putem hrane bogate njima i u obliku dodataka prehrani, topičkom primenom krema i seruma s vitaminima nastoji se spolja delovati na izgled i funkciju kože. Vitamini u kozmetičkim proizvodima se mogu smatrati bezbednim kada se koriste u odgovarajućim hemijskim oblicima i u odobrenim koncentracijama. U savremenim kozmetičkim proizvodima najviše se koriste vitamini A, E, C, B3 i provitamin B5 (pantenol), kao i njihovi brojni derivati. Vitamini mogu da ostvaruju različite povoljne kozmetičke efekte na koži, kao što su poboljšanje izgleda, posvetljivanje hiperpigmentacija, antioksidativno delovanje (neutrališu slobodne radikale na koži), vlaže i omekšavaju kožu, a utiču i na struktuiranje dlake kose.

Vitamin E je poznat kao "eliksir" mladosti. Njegovo dejstvo je višestruko:

- vitamin E je poznat kao antioksidant koji štiti ćelije od oštećenja nastalih dejstvom slobodnih radikala, odnosno od UV zracenja. Bolje deluje preventivno nego terapeutski na fotostarenje kože - sto znači da ga treba nanositi pre izlaganja suncu. Najbolje je nanositi ga u formi ulja, u kombinaciji sa vitaminom C. Da bi zaista imalo efekta koncentracija vitamina E u proizvodu mora biti bar jedan odsto.

- ublažava postojeće bore, a svojim antioksidativnim efektom sprečava pojavu novih. Vlaži kožu i ima blagi antiinflamatorni efekat, što je posebno pogodno za osetljivu kožu.

- vitamin E poboljšava cirkulaciju kože. Povećana cirkulacija dovodi do bržeg rasta kose, kao i da dovodi do zdravijeg izgleda kože.

- utiče na regulaciju sinteze i razgradnje kolagena i elastina, što je veoma važno prilikom tretiranja kože sa ožiljcima i strijama.

Kako deluje vitamin E

Vitamin E, odnosno tokoferil acetat kao njegov stabilni oblik, dokazano popravlja mikroreljef kože, što ga čini jednim od najznačajnijih anti-age supstancama u kozmetici. Zbog izražene nestabilnosti, vitamin E se koristi u obliku estara, najčešce kao tokoferil acetat. Novina na tržištu je hidrosolubilni derivat vitamina E - natrijum tokoferil fosfat. Vitamin E (u obliku estara) je čest sastojak proizvoda koji treba da uspore nastajanje sitnih i dubljih bora, ali isključivo posle duže primene ovih proizvoda. Usporavanje pojave sitnih bora se može objasniti sposobnošću vitamina E da vlaži kožu, čime se povećava fleksibilnost ćelijskih zidova. Kako vitamin E hemijski neutrališe slobodne radikale i sprečava lipidnu peroksidaciju kolagenih vlakana, smanjuju se degenerativne promene u dermisu, odnosno usporava se pojava dubljih bora.

Podeli na Facebook-u

ključne reči: vitamin e nega kože anti-age vitamini za kožu tokoferol ulje vitamina e