5 biljaka koje čiste vazduh u stanu

U vašoj kući se, bilo da je ona stara ili nova, talože toksini. Oni se nalaze u farbi, plastici, tepisima, rastvorima za čišćenje i u građevinskom materijalu. Ali, srećom, priroda ima način da vazduh održi čistim – neke biljke prirodnim putem mogu da pročiste vazduh od zagađivača. To je naročito bitno u vreme kada zahladni, kada se prozori ređe otvaraju i kad vazduh u kući postaje zagušljiv.

5 biljaka koje čiste vazduh u stanu

Ako želite čistiji vazduh u životnom ili radnom prostoru nabavite ovih pet biljaka.

1) FIKUS

Fikus je zimzelena biljka koja potiče iz Indije. Istraživanja su pokazala da je fikus posebno dobar za uklanjanje formaldehida iz vazduha.

2) BAMBUSOVA PALMA

Bambusova palma je još jedna od kućnih biljaka koje pročišćavaju vazduh. Osim toga, ona tera i insekte. Bambusova palma iz vazduha uklanja benzen, formaldehid, hloroform, ugljen-monoksid i ksilen.

3) BRŠLJAN

Bršljan je zimzelena biljka puzavica koja se dobro prilagođava unutrašnjim uslovima. Lako se uzgaja u kući i ne treba joj mnogo svetlosti. Bršljan je, osim za prečišćavanje vazduha, dobar i za uklanjanje alergena kao što su buđ i životinjski izmet. Iz vazduha eliminše benzen, ugljen-monoksid, formaldehid i trihloroetilen.

4) ĐAVOLJI BRŠLJAN

Đavolji bršljan može da se gaji u dekorativnoj saksiji, u visećoj korpi ili postavljen uspravno. Potrebno mu je malo svetlosti, a ako ima više svetlosti, listovi su mu šareniji.

5) HRIZANTEMA

Hrizantema je jedan od najboljih cvetova za pročišćavanje vazduha. On tehnički nije kućna biljka, ali može da traje u kućnim uslovima do šest nedelja. Kada se osuši, zamenite ga novim. Hrizantemama je potrebno mnogo svetlosti, ali ne direktne, kao i mnogo vlage. Pročišćava vazduh od formaldehida, ksilena, benzena i amonijaka.

(Žena)

Podeli na Facebook-u

ključne reči: bilke cist vazduh preciscavanje vazduha biljke koje ciste vazduh