Noćna nega kože

Ako želite da vaša koža dugo ostane vitalna i zdrava pročitajte koje sve koristi koje možete imati od večernje nege i kako da pratite 24-časovni ritam regeneracije kože.

Noćna nega kože

Vaša koža ima 24-časovni ritam te je stoga poželjno da prilagodite svoju dnevnu i noćnu rutinu nege u skladu sa tim ritmom. Danju je naša koža usmerena na zaštitu od stresa (UV zračenje, hladnoća, zagađenost,stvaranje slobodnih radikala). Noću naša koža veoma intenzivno i ubrzano radi i u njoj se odvija nekoliko procesa koji su drugačiji od onih koji se događaju u koži tokom dana: intenzivna regeneracija, količina vode koja preko epiderma isparava iz našeg organizma,transepidermalni gubitak vode je najveći tokom noći, povećava se proizvodnja melatonina (neutralizuje oštećenja nastala UV zračenjem i usporava proces starenja ćelija. Nedostatak ovog hormona na koži se ogleda u sivom tenu, tamnim podočnjacima, kao i upalnim procesima), noću se količina kortizola smanjuje(hormon stresa koji je odgovoran za narušavanje zaštitnog sloja kože koji zadržava vlažnost i sprečava prodiranje bakterije i iritacije), temperatura kože noću je blago povišena jer se metabolicki procesi ubrzavaju u epidermu sto govori da je koža spremnija da primi i upije aktivne sastojke za negu.

Podrška za prirodnom procesu regeneracije počinje pre spavanja temeljnim uklonjanjem nečistoća koje se u toku dana nakupe na površini lica, mešajući se sa sebumom i šminkom. Koža poseduje svoj prirodni hidrolipidni film, koji služi kao zaštitna barijera od gubitka vlage iznutra i od dejstva štetnih faktora spolja. Sredstvo za čišćenje lica mora da odgovara vasem tipu kože,mora biti delotvorno, ali i dovoljno nežno da ne ošteti hidrolipidni film. Tokom noći se cirkulacija unutar kože povećava, kao i proizvodnja kolagena, pa je važno da pore ne budu zapušene.

Budući da procesi obnove kože započinju oko 23 sata, potrudite se da stvorite naviku zdravog spavanja. Poželjno je da je do tad koža očišćena i spremna za nanošenje preparata (ulja, krema, gela ili seruma) za noćnu negu.

U periodu od 23 časa do ponoći, ćelije prolaze kroz mitozu – deobu uz pomoć koje se koža obnavlja. Mrtve ćelije se zamenjuju novim i zato je ovo najbolje vreme za dejstvo preparata za večernju negu koje ste naneli pre spavanja. Dermatolozi preporučuju kombinaciju alfa (AHA) i beta (BHA) hidroksilne kiseline u tom nocnog ciklusa. Alfa hidroksi kiseline su neka vrsta prirodnog eksfolijenta, uklanjaju spoljašnji, površinski sloj kože koji drži mrtve ćelije na površini lica. BHA kiseline su rastvorljive u ulju i zato pogodnije za masniju kožu sa viškom sebuma. One dubinski prodiru u pore i čiste dublje nego AHA kiseline.

Do 6 časova ujutru hormon rasta čini svoje po pitanju ubrzavanja regeneracije ćelija. U periodu od 23 do 4h, produkcija novih, zdravih ćelija se udvostručava, a ako smo u dubokom snu između 2h i 4h može se čak i utrostručiti.Upravo je noć odlično doba i za primenu anti-age preparata koji su bogati sastojcima poput retionola i glikola, jer osim što će ih koža odlično upiti, zbog odsustva sunčevih zrakova minimalizuje se šansa da ova jaka jedinjenja izazovu iritaciju i oštećenje kože.

Podeli na Facebook-u

ključne reči: noćna nega regeneracija kože nega kože ritam koze nocne kreme