Eterična ulja u borbi protiv akni

U borbi protiv akni ova prirodna i eterična biljna ulja mogu vam biti jaki saveznici. Poslušajte ove savete i rešite se akni.

Eterična ulja u borbi protiv akni

Ne postoji čudotvorna krema ili ulje koje ce preko noći rešiti problem sa aknama. Tip kože koji imate je ne promenljiv. Vreme, spoljašnji uticaji i kako je negujete može ublaziti ili pogoršati probleme koje imate sa kožom.

Akne su problem akne sa kojim je teško izboriti se. Lečenje akni zahteva strpljivost i sistematičan pristup. Akne su i estetski i zdravstveni problem kože i tako im i treba pristupiti u borbi protiv istih. Ima raznih preparata protiv akni na trzištu koji su manje ili više efikasni, manje ili vise štetni. Neki sadrže sastojke koji jako isušuju kožu te stoga vremenom pogoršaju stanje epiderma. Ako se odlučite za biljna ulja u nezi kože sa aknama onda treba da dobro znate koja ulja i kako i kada ih koristiti.

Od biljnih ulja najčešće se koristi ulje lešnika, koje uz dodatak male količine jojobe čini odličnu mešavinu za svakodnevnu negu masne kože. Zatim ulje čajevca, Ulje kalofila (ili tamanua),jojobino ulje, bergamot

Ulje lešnika se izrazito brzo s upija pa ne ostavlja osećaj masne kože. Zbog sadržaja triterpenskih veza pogodno je za masnu, slabo prokrvljenu kožu sklonu aknama, kao i za osetljivu kožu sklonu crvenilu i kožu kojoj nedostaje vlage. Zbog unikatnog sastava fitosterola regulira lučenje masnoće, omekšava i vlaži kožu. Dosta je stabilno zbog sadržaja vitamina E.

Eterično ulje čajevca (Melaleuca alternifolia) je jedno od najmoćnijih biljnih antiseptika. Ulje čajevca zaustavlja razvoj mikroorganizama na koži. Smiruje upale, hidrira kožu i vraća joj tonus. Odličan proizvod za negu mlade, osetljive i problematične kože sklone aknama. Sadrži izuzetno kompleksnu mešavinu organskih jedinjenja od kojih je najznačajniji terpentin – 4 – ol, naročito aktivan protiv bakterije Propionibacterium acnes, glavnog uzročnika pojave akni. Zna da isuši kožu, pa ga je najbolje primeniti direktno na akne.

Jojoba ulje ima široku upotrebu u kozmetici. Jojoba ulje bogato je hranljivim mastima, vitaminima, posebno vitaminom E, omekšava kožu, neguje i štiti od štetnih spoljašnjih uticaja, vlaži kožu i tako smanjuje pojavu bora, uravnotežuje prirodnu kiselost kože. Ulje jojobe se preporučuje za intenzivnu negu suve kože, kao prirodni tretman kože sklone aknama i miteserima, za negu kože i uklanjanje crvenila, pomaže kod iritirane kože. Pogodno je kao baza za mešavine za lice jer brzo prodire u kožu. Efekti ulja jojobe su produženo antiinflamatorno i antimikrobno dejstvo, smanjenje proizvodnje sebuma, smanjenje akni. Vrlo stabilno, otporno na oksidaciju, a najčešće se ne koristi samostalno već do 20% u mešavini s drugim biljnim uljima. Ulje jojobe smanjuje lučenje sebuma, zapušavanje pora i pojavu bubuljica. Suši i uklanja već postojeće akne. Regeneriše i hrani duboke slojeve kože.

Tamanu ulje (Calophyllum inophyllum) je takođe izrazito protivupalno, a ima i antibakterijsko delovanje, pa je čest sastojak preparata za negu kože sklone aknama (i ostalim upalnim procesima). Zbog zaceljujućih, protivupalnih i antimikrobnih svojstava, ovo je ulje idealno za tretman širokog spektra kožnih poremećaja. Može se primeniti nerazređeno direktno na kožu. Nema izveštaja o negativnim pojavama nakon njegove primene.

Bergamot je biljka čije esencijalno ulje ima blaga antiseptička svojstva a koristi se pri čišćenju kože. Ako se borite s bubuljicama namočite vatu u par kapi eteričnog ulja bergamota i lagano pređite preko problematičnog dela ostavite da deluje 10 minuta, zatim lagano isperite mlakom vodom.

Podeli na Facebook-u

ključne reči: ulja ulja za kozu prirodna ulja biljna ulja etericna ulja akne ulja za akne bubuljice ulje cajevca ulje lesnika begamont ulje jojobe