Kako obuzdati želju za slatkišima

Trikovi koji će vam pomoći da se rešite zavisnosti od šećera.

Kako obuzdati želju za slatkišima

Verovatno će vas iznenaditi činjenica da šećer izaziva zavisnost isto kao što to čini kokain. Mnogi će pomisliti:U redu, ali šećer nije u tolikoj meri štetan po moje zdravlje! Možda nije u početku, ali podsećamo vas da negativni efekti koje šečer ima na zdravlje čoveka dugotrajno mogu dovesti do brojnih zravstvenih problema, među kojima su gojaznost, dijabetes tipa 2, srčana oboljenja, kancer.

Ne može se poreći činjenica da šećer čini hranu ukusnijom. Ono što takođe čini je puno praznih kalorija zbog kojih gomilate kilograme. Iako pokušavate da ograničite slatke obroke, postoje slučajevi kada vaše telo prosto žudi za malo šećera. To se može dogoditi kada niste pravilno jeli i ako vam je krvni pritisak nizak, moguće je kada ste depresivni, a vaše telo će žuditi za šećerom i kada vam je dosadno i nemate šta da radite... Prepuštanje ovoj žudnji za slatkim se toleriše na kratko, ali dugoročno može biti loše samo za vaše zdravlje. Zato je najbolji način da pokušate da sprečite potrebu za šećerom da se javi. Evo nekoliko saveta kako da predupredite želju sa šećerom:

1. Pojedite zdravu užinu svaki put kada poželite šećer

Grickalice ne moraju stalno da budu nezdrave i kalorične. Možete imati voće kao užinu. Zdravo je i ukusno. Možete čak da iseckate kolutove krastavca ili šargarepe i pojedete pokoji zalogaj svaki put kada želite da uzmete nešto slatko. Ove zdrave grickalice ne samo da će zaustaviti vašu žudnju za šećerom, već će i vaš želudac biti pun.

2. Jedite potpuno izbalansiran obrok svakog dana

Ako svakodnevno imate uravnotežene obroke, verovatno nećete jesti šećer. Vaše telo će dobiti sve potrebne hranjive sastojke iz vaših obroka i neće imati potrebu za šećerom tokom dana. Rasporedite svoje obroke i jedite 5-6 puta dnevno ako morate.

3. Pijte sok od povrća svaki put kada imate potrebu za šećerom

Iako su voćni sokovi dobri, oni takođe imaju prirodne šećere koji možda nisu dobri ako ste dijabetičar. Sokovi od povrća najbolji su jer vas zasite, a ponekad imaju i gorak ukus. Ubrzo ćete početi da povezujete želju za šećerom sa gorkim ukusom povrća.

4. Ne skladištite slatke poslastice u svojoj ostavi ili frižideru

Pokušajte da ne napunite svoj frižider slatkim poslasticama. Držite ih podalje od vašeg domasaja. Sama činjenica da se morate voziti ili prošetati samo kako biste kupili slatkiš, odbiće vas većinu puta. Nakon nekoliko dana nećete imati tu žudnju. Ako padnete u iskušenje da nabavite poslastice sledeći put kada krenete u prodavnicu, zamislite svu lepu odeću u koju ne mozete da stanete. To bi trebalo pomoći u zaustavljanju žudnje za šećerom.

5. Pijte više vode

Ovaj savet je vrlo jednostavan, ali veoma efikasan u borbi protiv zavisnosti od slatkiša. Voda ubrzava metabolizam, a i smanjuje apetit ispunjavajući unutrašnjost želuca. Zato se savetuje konzumacija 2 čaše vode pre obroka. Takođe, žeđ se često može zameniti glađu, tako da sledeći put kada pomislite da ste gladni ispijte 2 čaše vode i proverite da li ste zaista gladni ili ste dehidrirani. Potrudite se da dnevno unosite 2 litre vode, kako biste obezbedili konstantnu hidriranost organizma.

6. Obezbedite sebi dovoljno sna

Za osobe koje nameravaju da regulišu telesnu težinu, visoko je preporučljivo da spavaju minimum 8h noću. Zamor je taj koji izaziva povećanu glad, pa osobe koje ne spavaju dovoljno noću, imaju tendenciju ka prejedanju, i to najčešće slatkišima, kako bi sebi obezbedili „dodatnu energiju“.

Iako može zvučati malo ekstremno, možete čak pokušati i da meditirate da biste prestali da mislite kako da se domognete šećera.

Da biste se u potpunosti oslobodili zavisnosti od šećera, potrebno je da prođe oko 4 nedelje apstinencije od slatkiša. U toku te 4 nedelje očekujte snažne nalete želje za slatkišima, jer je zavisnost kod većine ljudi veoma izražena. Ipak, ostanite jaki. Nagrada koja vas čeka je izuzetna: više energije tokom dana, vitkija linija, lepa koža, bolje raspoloženje i bolje zdravlje.

Podeli na Facebook-u

ključne reči: hrana ishrana zdrava hrana dijeta zavisnost od secera secer ishrana bez secera