Kurkuma kapsule

Lekovita svojstva kurkume su mnogobrojna, ali najvažniji je način unosa u organizam kako bi se najbolje apsorbovali aktivni sastojci ove lekovite biljke. Najveća terapijska vrednost se postiže korišćenjem u obliku suplemenata, a kurkuma kapsule mogu sadžati još neke korisne sastojke zavisno od potreba organizma.

Kurkuma kapsule

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira koja se najčešće koristi kao začin u praškastom obliku te kao takva ima intenzivan ukus. Njena lekovita svojstva su korišćena od strane Indijaca a takođe i u kineskoj tradicionalnoj medicini. Kurkuma je jedan od najzdravijih začina koji možete dodati u ishranu.

Aktivni sastojci kurkume prvenstveno imaju izraženo antiimflamatorno dejstvo. Pored toiga, klinicke studije su dokazale i antioksidativno, antimikrobno i antivirusno delovanje, pa i antikancerogeno dejstvo (pogotovo kod kancera debelog creva i prostate).

Kapsule s kurkumom se uzimaju kao suplement prehrani zbog mnogih pozitivnih učinaka koje kurkuma ima na telo:

- Ublažavanje bolova u zglobovima, u leđima,

- Probleme nastale zbog artritisa, reumatizma,

- Aktivno smanjenje upale, oporavak kod istegnuca i povreda mišića i ligamenata, kod preloma,

- Normalno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema i održavanje normalne cirkulacije,

- Smanjenje nivoa lošeg holesterola i šećera u krvi, kao i smanjenje visokog pritiska.

- kurkumin takođe poboljšava aktivnost creva

- pomaže u usporavanju starenja (poseduje antioksidacijska svojstva slična vitaminima E i C)

- kurkumin je bogat izvor gvožđa, pa je korisna za osobe koje pate od anemije

- doprinosi poboljšanju pamćenja i koncentracije

- pomaže kod stanja poput depresije

Glavni aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji je izrazito lipofilna supstanca i kao takva se u zanemarljivo maloj količini resorbuje u organizmu zbog čega je bioraspoloživost praha korena kurkume izuzetno niska.

U kapsulama, koje se konzumiraju kao dodaci prehrani, se najčešće nalazi polifenolni spoj kurkumin, sastojak koji posjeduje antimikrobna, protuupalna i antimutagena svojstva, a kojeg sama kurkuma ima 2 – 3%. Kapsule s kurkumom često sadrže i biber koji doprinosi apsorpciji kurkumina u telo zbog aktivnog sastojka piperina.

Kontraindikovana je primena kod osoba preosetljivih na sastojke biljaka, kod opstrukcije žučnih puteva i postojanja kamena u žuči, kao i kod drugih teških oblika oboljenja jetre. Može usporiti stvaranje krvnih ugrušaka jer deluje na razređivanje krvi, ali se ne sme kombinovati sa lekovima za razređivanje krvi. Osobe koje imaju dijabetes, ne smeju je kombinovati sa lekovima koje piju dijabetičari jer ima slične ili iste učinke.

Farmakološki aktivne supstance kurkume mogu stupiti u interakciju s nekim lekovima i time negativno uticati na tok lečenja, o čemu bi trebali biti informisani pacijenti čije bi zdravlje time moglo biti ugroženo.

Podeli na Facebook-u

ključne reči: suplementi kurkuma kurkuma u kapsulama kurkuma kapsule artritis bol u zglobovima kurkuminske kapsule