Rooibos čaj lekovito čudo iz Afrike

Zaštitnik imuniteta i dugog života, ovaj čaj umirujućeg svojstva na Afričkom području već 300 godina poznat kao izuzetno lekovit, postaje sve popularniji na Zapadu.

Rooibos čaj lekovito čudo iz Afrike

Rooibos čaj sve vise ​​dobija na popularnosti kao ukusan i zdrav napitak. Konzumiran u južnoj Africi vekovima, od nedavno je postao omiljeno piće širom sveta.

Rooibos (Aspalathus linearis) je grmolika biljka dugih igličastih crvenkastih listova po kojima je dobio nazive crveni grm i crveni čaj. Raste u predelima gde su visoke temperature (do 40 °C danju i 20 °C noću), čist vazduh, bez prašine i industrijskih isparavanja. Koren biljke doseže do dva metra u dubinu zemlje, a stabljika doseže visinu od 1 do 1,5 m. Peščano tlo i suva klima s malo padalina na sušnoj visoravni na zapadu Južnoafričke Republike, u pokrajini Cedarberg je idealno mesto za rast ove biljke. Svi pokušaji uzgoja ove specifične biljke u drugim podnebljima sveta nisu uspeli.

Crveni rooibos čaj se dobije tako što se listovi ovog grma beru, zatim se izlupaju sa čekićem, fermentišu, pa suše, a kao rezultat dobijemo crvenu verziju čaja koji je veoma ukusan. Ipak, zeleni rooibos čaj koji se dobija nepotpunim procesom fermentacije sadrži znatno više zdravih, esencijalnih minerala i antioksidanata.

Sastav i benefiti Rooibos čaja

Ovaj čaj bez kofeina i niskim udelom tanina (koji ometa apsorbciju gvoždja) te visokim sadržajem vitamina C i mnogih minerala gotovo se može smatrati prehrambenim proizvodom. Minerali sadržani u jednoj šoljici rooibosa su: cink, mangan,magnezijum, bakar, gvoždje, kalijum, kalcijum i fluor.

Sadrži enzim superoksid dismutazu, snažni antioksidans koji usporava proces starenja i deluje kao zaštita protiv mnogih bolesti izazvanih dejstvom slobodnih radikala. Na taj način održava zdravlje i vitalnost, usporava starenje i štiti od brojnih bolesti, pa i onih najtežih. Sadrži i dva veoma retka antioksidanta aspalatin i notofagin. Aspalatin potpomaže regulaciju hormona i šećera u krvi, a samim tim je sjajna prevencija za dijabetes tipa 2, dok notofagin smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti.

Za razliku od crnog i zelenog čaja, rooibos čaj ne sadrži kalcijum - oksalat koji dovodi do stvaranja kamena u bubregu.

Rooibos čaj ​​može doprineti zdravlju srca tako što pozitivno utiče na krvni pritisak. Takođe može da snizi "loš" LDL holesterol i podigne "dobar" HDL holesterol kod onih koji su izloženi riziku od bolesti srca.

U svojoj domovini, Južnoj Africi, rooibos se oduvek upotrebljavao kao lek protiv želudačnih i probavnih tegoba (poput gorusice, mučnine, crevnih upala, čira). Dokazano je da umiruje grčeve u crevima, posebno kod male dece.

Rooibos ča nazivaju i “majčino čudo” zahvaljujući blagotvornom delovanju na dojilje. Naime, koristeći rooibos čaj dojilje nakon dojenja primećuju da se nervozne bebe obično umire, a prestaju ih mučiti i grčevi, lakse utonu u san i mirnije spavaju.

Rooibos je bezbedan za piće, a negativni sporedni efekti su izuzetno retki.

Rooibos se može poslužiti kao vrući ili hladni čajni napitak, a ponekad se koristi i u jelima ili kao dodatak u sirupima s visokokvalitetnim medom.

Podeli na Facebook-u

ključne reči: crveni čaj rooibos čaj lekoviti čajevi zeleni rooibos