Tri razloga zašto vašoj koži treba vitamin E

Vitamin E je snažan antioksidans koji je važan za zdravu, blistavu kožu. Saznajte koji su glavni benefiti ovog najčešće korišćenog vitamina u kozmetičkim preparatima.

Tri razloga zašto vašoj koži treba vitamin E

Vitamin E pomaže u održavanju imunološkog sistema, ćelijske funkcije i zdravlja kože.

Šta je vitamin E?

Vitamin E spada u grupu vitamina rastvorljivih u mastima sa antioksidacijskim svojstvima. U kozmetičkim preparatima najčešće nalazi u obliku tokoferola ili tokoferil acetata. Više o tome koje namirnice su bogate vitaminom E i kojim mehanizmima deluje na naš organizam i kožu možete pročitati ovde.

Vitamin E je najbolji u kremi za kožu ili na bazi lipida poput ulja. Najčešće se meša sa vitaminom C u serumima kako bi se aktivirala antioksidativna svojstva.

Ključne uloge vitamina E u kozmetičkim preparatima su sledeće:

* Vitamin E je snažan antikoksidant

Antioksidanti se bore protiv štete koju u našem okruženju uzrokuju slobodni radikali. Prekomerna oksidacija slobodnih radikala može dovesti do slabljenja prirodne barijere vaše kože. Istraživanja su pokazala da čak i nakon manje količine izloženosti UV zracima nivo vitamina E u koži opada za 50 posto, pa je važno da se nadoknadi kako bi se održalo zdravlje kože.

* Vitamin E ima antiinflamatorni efekat

Vitamin E pomaže koži da ostane hidrirana i da se bori protiv upalnih procesa. Studije pokazuju da vitamin E ublažava simptome atopijskog dermatitisa, psorijaze i dermatoza. Takođe kaže da stabilizuje vitamin C i dodaje dodatna antioksidativna i protivupalna svojstva proizvodima za negu kože.

* Poboljšava mikrocirkulaciju kože

Vitamin E nije koristan samo za vaše lice. Studije su pokazale da upotreba vitamina E može pomoći kod zaceljivanja ožiljaka od opekotina, operativnih zahvata i drugih rana. Takođe može pomoći u sprečavanju i lečenju strija. Dakle, ukratko, vitamin E je izuzetno koristan za vašu ukupnu rutinu nege kože.

Podeli na Facebook-u

ključne reči: vitamin e nega kože anti-age vitamini za kožu tokoferol ulje vitamina e